Istoria colesterolului : vă luptați cu boala cardiacă?


Cholesterol-Копировать

Credeți sau nu, colesterolul este săpunul corpului! Corpul uman funcționează cu ajutorul apei, suntem aproximativ 70 % apă, iar atunci când mâncam grăsime sau ulei , este nevoie de o mulțime de săpunuri pentru ca aceste grăsimi alimentare ( grasimi saturate , grasimi trans , grăsimi rafinate , dieta bogată în grăsimi ) să devină solubile în mediul corpului uman. Dacă v-ați obișnuit să spălați vasela acasă cu mâna, este sigur că veți găsi unele grăsimi mai greu de “spălat” de pe farfurii decât altele . Doar imaginați-vă că grăsimile care sunt cel mai greu de spălat de pe veselă, sunt de asemenea, grasimile care vor folosi cel mai mult colesterol” săpun “, ca să se dizolve în corpul dumneavoastră. Colesterolul dizolvă grăsimile sau uleiurile pe care le mănîncă în mediul apos din sânge. Grăsimile greu de dizolvat, cum ar fi grăsimile animale, uleiurile vegetale hidrogenate și uleiurile care au fost prăjite , sunt mult mai dificil pentru ca organismul să le dizolve . Aceste grasimi vor determina ficatul să producă mai mult colesterol ” săpun “. Acest lucru în cele din urmă duce la creșterea în fluxul de sînge a colesterolului. Cu cît vei mînca mai multe grăsimi de orice fel cu atăt mai mult colesterol va avea nevoie corpul tău să proceseze. Pentru fiecare 1% grăsime suplimentară inclusă în dieta dumneavoastră, determină colesterolul total să urce în sus cu 11/2 puncte.

Circulația Enterohepatică : cercul săpunului hepatic

Sursa de colesterol este ficatul, iar rezervorul este vezica biliară. Amestecul de colesterol, săruri biliari, pigmenți biliari, lecitină, apă este numit bilă. Această bilă este stropită în intestinul subțire atunci când este detectată nevoia de săpun, și anume cel ce determină secreția sucului biliar în tractul digestiv este grăsimea. Acest “săpun, încearcă apoi să facă compatibilă absorbția de grăsime în fluxul de sânge din tubul intestinal. Componența de colesterol “săpun” este re-absorbită din intestinul subțire și readus la ficat pentru procesare. Există mai multe lucruri care pot reduce colesterolul în sistem. Mănînci mai puține grăsimi, și de mai puțin “săpun” vei avea nevoie. Mănîncă mai multe fibre, care va absorbi o parte din “săpun” în scaun, astfel mai puțin “săpun” se resoarbe și mai puțin revine în fluxul de sânge și ficat.

Mîncați mai multe plante care sunt bogate in steroli: orezul integral (brun, negru), cereale integrale (ovăzul), fasole, soia, lintea, nucile, semințe de susan, semințe de bostan, fructele și zarzavatele.

Acesti steroli din plante concură cu colesterolul pentru re-absorbție, reducând, astfel, re-absorbția acestuia în sistem și scăderea colesterolului sanguin.

Colesterolul in diferite forme

Colesterolul este colesterol, dar ambalajul vă spune rolul său. LDL sau lipoproteine ​​cu densitate scăzută este ambalajul marcat pentru exportul colesterolului din ficat, unde are loc producerea sa, spre țesuturi. HDL sau lipoproteine ​​cu densitate mare este echipajul de curățare, care ia colesterolului din țesuturi și îl duce înapoi spre ficat. LDL camioane îl scoate afară în circulația sangvină și HDL-îl , scoate colesterolul din sânge și țesuturi și îl duce la ficat După cum se explică că HDL scăzut este de o prevestire a bolilor de inima, cauzate de echipaje de lucru (HDL) insuficiente de curațare, și țevi pline cu deșeuri (vase sanguine căptușite cu grăsime).

Grăsimile ce le mîncăm

Toți avem nevoie de un pic de grăsime în dieta noastră – aproximativ 25% până la 35% din caloriile zilnice. Dar tipul de grăsime diferă. Grasimile nesaturate – cum ar fi cele din uleiul de canola, de masline, de in, și uleiurile de șofran – ajuta la scăderea nivelului colesterolului “rau”, LDL, si la creșterea HDL colesterol “bun. Există grăsimi saturate, acizi grași trans care au un efect dăunător atît asupra sănătății cît și asupra metabolismului colesterolului.

Grăsimile-trans, reprezintă un produs secundar de hidrogenare a uleiurilor vegetale, cresc riscul de colesterol ridicat cu 65%. Într-un studiu, victime a atacului de cord au avut cu13% mai multe grasimi trans în peretele celular. Grăsimile-trans scad HDL-colesterol, (colesterolul bun) mai pronunțat de cît grăsimile saturate și scade activitatea anti-oxidantă în organism cu impact aterosclerotic și de îmbătrînire. Acest lucru face mai multi pacienți susceptibili la ateroscleroză și atacuri cardiovaculare. În plus, grasimile trans cresc LDL – colesterol dăunător. Este posibil să nu fii conștient de unde în dieta ta vin grasimile trans. Surse de grasimi trans in dietă procentual includ: prăjituri, fursecuri, biscuiti, plăcinte, pâine albă până la 40%; produse ale regnului animal 21%; margarina 17%; cartofi prăjiți 8%, chipsuri de cartofi și porumb, floricele de porumb 5%, alte (cereale pentru micul dejun, ce sunt bogate în produse rafinate și zăhar, bomboane, etc) 5%.

Grasimile saturate sunt găsite in lapte, brînză, gălbenuș de ou, carne și cârnați, are un efect și mai dăunător asupra colesterolului si a bolilor coronariene decât acizii grași trans. Dieta bogată cu grăsimi saturate poate ridica nivelul colesterolului total cu 23%. Grasimile saturate – cum ar fi cele gasite in produsele de origine vegetală, ca de exemplu uleiul de palmier – ridica nivelul colesterolului rău LDL.

Un alt factor, care este adesea trecut cu vederea, este forma de grăsime sau ulei consumat. Uleiurile rafinate sunt absorbite rapid in intestinul subtire, esterificate cu colesterol și prin căile limfatice aduse și depuse în inimă. Evitați uleiurile rafinate!

Uleiurile care se află în mod natural în produsele integrale sunt digerate și absorbite ulterior în intestinul subțire ca fosfolipide, după care intră în circulația portală unde sunt transportate în mod direct la ficat. Astfel, ei au un impact mai puțin asupra colesterolului sanguin total.

Consumul de produse de origine animală și colesterolul

Oamenii care consuma produse de origine animală in fiecare zi prezintă nivelul de cholesterol mărit, și au, în medie , un colesterol total de 255 mg/dL. Cei care limitează consumul de produse de origine animală o dată pe săptămână au un colesterol total de aproximativ 205 mg/dL. Comparativ cu vegetarienii, cei ce consumă produse de origine animală (carne, ouă și produse lactate), mănâncă cu 50% mai multe grăsimi, colesterolul total cu 30 % mai ridicat, colesterolul LDL  cu 42 % mai mare, trigliceridele cu 38% mai ridicat, au zaharuri în sânge cu 32% mai mult, și de cinci ori au mai multe șanse de a avea hipertensiune arteriala. Persoanele care beau lapte de vacă sau mânâncă produse lactate, cum ar fi iaurtul și brânza de zi cu zi au cu 7 mg/dL colesterolul total mai ridicat, și cu 5 mg/dl mai mare LDL colesterol. O dieta cu proteine ​​de origine animală și aportul scazut de fibre a demonstrat creșterea in mod semnificativ  a nivelului de colesterol. Pe de altă parte, înlocuind 30 la 50 de grame de proteine ​​de soia pentru proteinele ​​animale in dieta de zi cu zi produce o reducere de 13 % în LDL , reducerea cu 10 % a trigliceridelor, reducere cu 9 % în colesterol , și o creștere de 2,4 % în HDL.34 Acest sfat nutritional a fost de asemenea dovedit a fi de ajutor în cazurile considerate a avea o predispoziție genetică la colesterol mărit.

Caldwell Esselstyn, Jr., MD, de la Clinica Cleveland a arătat pe angiografie că blocajele din arterele coronare din cauza aterosclerozei pot fi inversate prin schimbări in dieta. “Dieta optimală”, potrivit lui, “este format din cereale, leguminoase, legume și fructe, cu mai puțin de 10% -15% din calorii care provin din grasimi.” El continuă să spună că, “Această dietă minimizează riscul de accident vascular cerebral, obezitate, hipertensiune arteriala, diabet de tip 2, si cancerul de sân, prostată, colon, rect, uter, și ovar. “

Ce se cunoaște despre cancer si colesterol?

Nivelul crescut de colesterol și trigliceride crește în mod semnificativ riscul cancerului de sân. Riscul de cancer mamar crește cu 88% atunci când se consumă alimente cu colesterol, cu 125% pentru consumul ridicat de proteine ​​animale, cu 143% pentru consumul ridicat de grăsimi saturate, și cu 169%, dacă mânânci mai multe calorii decat ai nevoie! Cancerul pancreatic este a patra cauza de deces prin cancer cu o rată de cinci ani de supravietuire relativă de mai puțin de 4%, făcându-l unul dintre cazurile cele mai mortale de cancer.

Conumînd  colesterol are loc creșterea riscului de cancer pancreatic cu 50%. Ouăle, o sursă bogată de colesterol, cresc riscul cu 60%.

colesterol-dieta-colonhelp-КопироватьAlte riscuri de boli legate de creșterea colesterolului. Creșterea colesterolului și trigliceridelor, împreună cu HDL scăzut cresc semnificativ riscul de artrita autoimună cum ar fi artrita reumatoidă.  Nivelul ridicat de colesterol este un factor de risc semnificativ pentru degenerescența maculară și orbire. Un colesterol de 240 mg/dL crește riscul de degenerescențș maculară cu 80%. Un nivel al colesterolului de 220 ​​mg/dL sau mai mult crește riscul de migrenă cu 280%. Având niveluri crescute ale colesterolului creste riscul de hipertensiune arteriala cu 90%. Chiar și hipotiroidismul poate fi determinat de niveluri crescute ale colesterolului.

Creierul și nervii nu sunt fericiți atunci când crește colesterol. Hipertensiune arteriala si hipercolesterolemie lucrează împreună pentru a spori disfuncția cerebrală. Pacienții cu valori crescute de LDL colesterol au un risc de 106% mai mare de a determină deteriorare cognitivă. Obezitatea și trigliceride ridicate produc tulburări cognitive (atenția, memoria, învățarea, luare deciziilor și rezolvarea problemelor). Trigliceridele crescute prezice progresia neuropatiei periferice în diabet. Valori crescute ale colesterolului sunt in mod semnificativ asociate cu depresia. Scăderea nivelului de colesterol, prin modificarea stilului de viată, a fost demonstrat că reduce semnificativ depresie, ostilitatea, și severitatea simptomelor psihologice.

Colesterolul alimentar: colesterolul pe care îl mîncăm

Ce alimente conțin colesterol ? Aproape toate alimentele de origine animală au colesterol în ele. Alimentele pe bază de plante nu au colesterol . Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de un ficat pentru a produce colesterol și plantele nu au ficatul !

Fructe si legume , nuci si seminte , fasole si cereale nu contin colesterol . O cana de 2 % lapte are 18 mg de colesterol . O jumatate de cana de inghețată are 29 mg , din care cea mai mare este oxidată (foarte aterogenă) . O lingură de unt va avea 31 mg , si 3 grame de scoici 57 mg. O porție egală de 85 de grame de: piept de pui are 73 mg; carne de porc 76 mg; mușchi de vită 80 mg ; 84 mg de stridii; creveti 165 mg; un ou mare 213 mg; ficat de vită 410 mg, și creierul de vită 1697 mg., corpul tău nu are nevoie de o sursă suplimentară de colesterol, el face propriul colesterol, proaspăt

Nivelul de colesterol nu este redus atunci când înlocuiți carnea de vită, miel, sau porc cu cea din dieta cu carne de pui sau cea de pește . De ce ? Deoarece proporția de colesterol din carnea de pasăre este similară cu cea din carne roșie , chiar dacă aceasta conține mai puține grăsimi.

Colesterolul din alimentație , împreună cu colesterolul din sânge crescut duc în mod dramatic la creșterea colesterolului oxidat. Colesterolul oxidat determină în tot corpul inflamație, ateroscleroză ți formarea de plăci. Cu cât mai mult colesterol mînînci, cu atît vă puteți aștepta la mai multă placă de grăsime calcificată în arterele coronare. Când colesterol este o parte componentă din dieta ta, atunci are loc sporirea inflamației în plămâni, care duc la dezvoltarea astmului; în ficat duce la boli non-alcoolice ca ficat gras și ciroză; în prostată duce la durere, extindere și cancer. Colesterolul in dietă poate duce la leziuni microscopice permanente în rinichi care determină pierderea semnificativă de proteine ​​prin urină.

Aveți nevoie de osteoporoza ? O dieta bogata in colesterol stimuleaza resorbția osoasă cauzând osteoporosă

Colesterolul scade serios performanțele mintale, pe o durată de șase ore după consumarea unei mese bogate în grăsimi, scade sub 70 % oxigenarea creerului. Ce e șocant , ea nu se întoarce la normal timp de 3 zile întregi, ceea ce înseamnă că unii oameni nu au avut niciodată o oxigenare completă a creerului, cu funcționarea acestuia la 100% !

Colesterolul oxidat în sângecolesterolul-2-Копировать

Pentru același nivel de colesterol, persoanele care consumă mai puține fructe și legume au un risc mai mare de atac fatal de cord. Acest lucru este din cauza efectelor de colesterol oxidat. Colesterol oxidat poate fi stabilizat de anti-oxidantii ce se gasesc in fructe si legume proaspete.

Sursele certe de colesterol oxidat este crema amestecată, cum ar fi inghețata , prăjituri, parmezan , precum și orice alimente care conțin colesterol, sau uleiurile adăugate la gătit ce vin în contact cu aerul . Colesterolul oxidat semnificativ accelerează progresia aterosclerozei. Prejudiciul arterial cauzat de colesterolul oxidat este acumularea de colesterol în vasele de sînge si creșterea placii de grăsime în peretele arterial.

Colesterolul oxidat favorizează coagularea trombocitelor și formarea plăcii trombotice în circuitul sanguin. Cu cît mai mult  LDL colesterol este oxidat , cu atît mai mult colesterol va fi transportat la țesuturi . Cu cît  mai mult HDL colesterol este oxidat , cu atît mai puțin colesterol este îndepărtat din țesuturi. Brânză conține un nivel ridicat de colesterol oxidat. Comparativ cu uleiuri vegetale , untul și brînza sunt foarte aterogene, cauzînd bolile de inimă. Prăjirea, grili, chiar și pregătirea obișnuită a produselor cu conținut ridicat de colesterol cum ar fi carnea, gălbenușul de ou, lactatele, determină formarea colesterolului oxidat în masă. Procesele, cum ar fi pre-gătirea hranei (mîncarea semipreparată), liofilizarea , deshidratarea și iradierea, toate au ca rezultat creșterea colesterolului oxidat în produsele date. Factorii cunoscuți pentru a oxida colesterolul din alimente sunt : căldura, lumina, radiațiile, oxigenul, umiditatea, pH scăzut, agenți pro- oxidativi, și depozitarea produselor alimentare la temperatura camerei.

Veaceslav Coșcodan, conducător Departamentul Sănătate și Temperanță

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: