Despre înțelepciune


despre-intelepciune-luigi-mitoi

Biblia este cartea începuturilor şi a sfârşitului. Prezentând începuturile, Biblia remarcă faptul că la început Dumnezeu a făcut omul: ,,Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut” (Gen. 1:27). Datorită specificul ei constituţional, a psiholgiei ei diferite de bărbat, dar şi a chemării ei să se supună soţului, femeia este o fiinţă complexă şi foarte influentă. Această influenţă este nimicitoare pentru ea şi casa ei dacă nu este împletită cu înţelepciunea – ,,Femeia înţeleaptă îşi zideşte casa, iar femeia nebună o dărâmă cu înseşi mâinile ei” (Prov. 14:1). Centrul de influenţă din familie este femeia. Influenţa unui persoane neînţelepte este ucigătoate, atât pentru ea, cât şi pentru cei din jurul ei.

Când Mântuitorul Hristos vorbeşte despre înţelepciune, despre omul cu judecată, explică felul în care se ajunge la înţelepciune şi felul în care se manifestă omul înţelept: ,,De aceea, pe oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi le face, îl voi asemăna cu un om cu judecată care şi-a zidit casa pe stâncă” (Matei 7:24). Analizând portretul omului înţelept menţionat de Domnul Isus în acest pasaj, observăm următoarele caracteristici:

1. Omul înţelept aude – ,,orişicine aude”. Dincolo de surzenia psihică instalată în subconştientul oamenilor ca o măsură involuntară a instinctului de conservare, la presiunea dureroasă creată de viaţa modernă, omul înţelept îşi păstrează capacitatea să audă. ,,Împietreşte inima acestui popor, fă-l tare de urechi şi astupă-i ochii, ca să nu vadă cu ochii, să n-audă cu urechile, să nu înțeleagă cu inima.” (Isaia 6:10)

2. Omul înţelept aude cuvintele Creatorului – ,,orişicine aude aceste cuvinte ale Mele”. Incapacitatea de a auzi glasul lui Dumnezeu este o mare pierdere pentru suflet. Dincolo de zgomotul păcătos al lumii, de chemările perfide ale ispitei, de influenţa unui anturaj periculos, de tendinţele fireşti ale unei inimi nestăpânite, omul înţelept aude vocea Stăpânului care-i hrăneşte şi zideşte sufletul.

3. Omul înţelept împlineşte – ,,orişicine aude aceste cuvinte ale Mele şi le face.” Înţelepciunea nu este un scop în sine, ci este doar capacitatea de a aplica lucrurile ştiute. Omul care nu ştie este neinformat, însă cel care ştie, dar nu împlineşte, este neînţelept, este vinovat.

4. Omul înţelept îşi zideşte casa – ,,orişicine aude aceste cuvinte ale Mele şi le face, îl voi asemăna cu un om cu judecată care şi-a zidit casa.” Înţelepciunea unui om se vede în zidirea casei lui, nu în răsfăţarea personală. Egoismul este defectul unui om care sacrifică drepturile oricui pentru propriul interes. Înţelepciunea este calitatea care foloseşte resursele personale pentru zidirea propriei familii.

5. Omul înţelept îşi zideşte casa cu ajutorul lui Dumnezeu – ,,orişicine aude aceste cuvinte ale Mele, şi le face, îl voi asemăna cu un om cu judecată care şi-a zidit casa pe stâncă.” Nu mofturile sau vestimentaţia, nu parfumul sau laudele personale, nu independenţa şi nesupunerea păcătoasă, ci o casă zidită cu efort şi sacrificiu este expresia înţelepciunii. ,,Femeia înţeleaptă îşi zideşte casa, iar femeia nebună o dărâmă cu înseşi mâinile ei” (Prov. 14:1). Solomon întreba retoric: ,,Cine poate găsi o femeie cinstită? Ea este mai de preţ decât mărgăritarele… Bărbatul ei este bine văzut la porţi, când şade cu bătrânii ţării” (Prov. 31:10). Lumea a început cu o căsătorie şi se va încheia cu o căsătorie. Între aceste două căsătorii este căsătoria fiecăruia dintre noi, pe care o putem zidi sau dărâma. O singură dată sub soare avem dreptul să zidim o căsătorie frumoasă, puternică şi fericită.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: