Influențe în viața unui om…


Influente-in-viata-unui-om-Luigi-Mitoi

Oamenii se nasc, cresc şi trăiesc într-un mediu de hrănire care-i influenţează, formându-le în felul acesta mentalitatea despre lume şi viaţă. Alături de formarea realizată prin educaţie, marile schimbări din viaţa unui om se petrec în momente de criză şi sub influenţa puternică a oamenilor sau a împrejurărilor vieţii. Dincolo de orice posibilă schimbare care se încadrează în procesul creşterilor şi vieţuirii noastre, există trei mare influenţe în viaţa unui om care-i marchează atât viaţa umană, cât şi eternitatea:

  1. Înfluenţa părinţilor prin educaţie
  2. Înfluenţa Mântuitorului prin convertire
  3. Înfluenţa partenerului de viaţă prin căsătorie

1. ÎNFLUENŢA PĂRINŢIOR PRIN EDUCAŢIE

Procesul de educaţie şi corectare făcut de părinţi începe la naştere şi se încheie la căsătoria copilului. Copilăria este un timp special dedicat educaţiei, în care timp copilul îşi însuşeşte cultura, tradiţiile şi obiceiurile casei. Atât de puternică este influenţa în perioada copilăriei, încât copilul va împărtăşi în mare măsură religia, cultura, mentalitatea şi tradiţile părinţilor lui. Dacă copilul este educat prin învăţătură, el este corectat prin disciplină. Dacă repetiţia este mama învăţăturii şi învăţătura este mama educaţiei, atunci pedepsirea este mama disciplinei şi disciplina este mama corectării.

2. INFLUENŢA MÂNTUITORULUI PRIN CONVERTIRE

Naşterea din nou este schimbarea miraculoasă care se petrece în interiorul unui om, sub influenţa Cuvântului şi a Duhului lui Dumnezeu. Aceşti doi factori fiind de natură divină, influenţează sistemul de convingeri şi valori ale unui om până când acesta se converteşte. Mântuitorul Isus Hristos în Ioan 3 îi explică lui Nicodim, un învăţător evreu, despre convertire şi despre naşterea din nou: ,,Dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să vadă”, şi în versetul cinci, ,,nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu.” Este foarte greu, cu mintea umană, din punct de vedere logic, să înţelegem ce înseamnă şi cum se petrece naşterea din nou.

3. INFLUENŢA TOVARAŞULUI DE VIAŢĂ PRIN CĂSĂTORIE

Căsătoria îi expune pe soţi la schimbare prin influenţa fiecăruia asupra celuilalt. Referindu-ne la origine, Dumnezeu a aşezat-o pe Eva alături de Adam în calitate de ajutor potrivit, cu scopul coabitării, completării şi perpetuării speciei umane. Succesul căsătoriei depinde în mare măsură de spiritualitatea celor doi şi de maturitatea lor. Educarea copilului îl costă pe părinte, mântuirea omului L-a costat pe Isus Hristos, însă schimbare partenerului îl costă pe tovarăşul de viaţă. Ceea ce e încurajator este faptul că toate aceste investiţii au, în final, un beneficiu. Nu ne dorim altceva mai mult decât să excelăm în viaţă, să fim nişte oameni echilibraţi, să fim fericiţi în familie, iar când viaţa aceasta se va stinge, să se reaprindă în împărăţia lui Dumnezeu, acolo unde ajung oameni care sunt mântuiţi prin credinţă în Isus Hristos.

Sursa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: