Război cu Moș Crăciun


f83aecbe0d48cafe485e6789ba6d7248

,,- Mami, moş Crăciun este un hoţ. Nu are cum, din pensia lui să cumpere jucării la toţi copiii. Ori fură bani, ori fură jucării.’’ Când m-am întors acasă de la servici, soţia mi-a povestit ce i-a spus fiul nostru din clasa I. Mama i-a explicat copilului chiar atunci cum stau lucrurile cu moş Crăciun,dar pentru mine a fost un motiv de meditaţie. Da,într-adevăr, moş Crăciun este un hoţ.

Chiar dacă nu sparge bănci să fure bani, sau fabrici de jucării pentru cadouri, are valori mult mai importante pe care le urmăreşte şi din păcate reuşeşte din ce în ce mai bine să şi le însuşească: mintea noastră, inima noastră, economiile noastre.

Din ce în ce mai mulţi oameni, atunci când aud de sărbătoare Crăciunului, se gândesc în primul rând la moş şi la cadouri, chiar dacă venirea lui Isus în lumea noastră este cel mai preţios cadou pe care l-am fi putut primi vreodată noi oamenii, iar acum când ,,ni s-a dat’’, nu ne interesează şi nu Îl preţuim. Se întâmplă aşa pentru că, pentru mintea şi gândirea noastră se dă o lupta acerbă. Diavolul ştie că după ce a ocupat mintea,poate manipula toată fiinţa.

Pavel scrie în epistola sa către Coloseni la cap.2, versetul 8: ,,Luaţi seama ca nimeni să nu va fure cu filozofia şi cu o amăgire deşartă, după datina oamenilor, după învăţăturile începătoare ale lumii, şi nu după Hristos. ’’Iată că mintea şi gândirea noastră poate fi furată prin filozofii de tot felul, ca să fim conduşi apoi spre amăgiri deşarte.

Petru a simţit amarul lepădării de Hristos, dar şi dulceaţa harului iertător. Ba mai mult, i-au fost incredințate spre păstorire oile, oiţele şi mieluşeii. El a observat pericolul ce pândeşte turma lui Hristos, de aceea în cele două epistole ale sale, se concentrează pe ceea ce consideră el un aspect de maximă importanţă: 2Pet.3:1 ,,Preaiubiţilor, aceasta este a doua epistolă pe care v-o scriu. În amândouă, caut să vă trezesc mintea sănătoasă, prin înştiinţări. ’’ Doamne ajută-ne în lupta cu vrăjmaşul să ne păstrăm mintea sănătoasă!

Al doilea obiectiv pe care moşul îl ţinteşte este inima. Pătrunde cu dibăcie folosind gesturi de bunăvoinţă şi dărnicie, pentru a se instala confortabil în locul pe care trebuie să stea întotdeauna Isus. Mă întreb cum se poate, de Crăciun, oameni care nu şi-au vorbit tot anul, să-şi trimită gânduri bune şi urări de sănătate călcându-şi pe fire, copiii să-şi aducă aminte că au părinţi la ţară, părinţii să facă o surpriză frumoasă fiului sau fiicei, chiar dacă aceştia nu au ascultat, trecătorii să întindă mâna cu generozitate cerşetorilor, etc?

Toate acestea nu sunt lucruri rele, dar dacă se întâmplă de dragul lui moş Crăciun, nu fac decât să dezvolte imaginea lui într-o inimă care îi aparţine. Hristos ne învaţă să facem aşa zilnic. Nu trebuie să aşteptăm Crăciunul să ne împăcăm cu semenii noştrii, ci soarele să nu apună peste mânia noastră, copiii să-şi cinstească parinții și să-i asculte în Domnul, părinţii să-i privească pe copii ca pe o binecuvântare din cer, bucata de pâine să o împărţim cu cel flamand şi haina cu cel lipsit.

Domnul vrea să-i dăm inima întreagă numai Lui: Prov.23:26 ’’fiule dă-mi inima ta’’, pentru că a făcut cu noi un legământ şi El este credincios făgăduinţelor Sale: Evrei 10:16 ,,Iată legământul pe care-l voi face cu ei după acele zile, zice Domnul: Voi pune legile Mele în inimile lor şi le voi scrie în mintea lor.’’

În al 3-lea rând, moşul râvneşte economiile noastre. Moş Crăciun nu este o persoană,ci o strategie de marketing. Este foarte curios cum cineva care nu are ochi ştie atât de bine să ofere atâtea lucruri care încânta privirea, cineva care nu are gură ştie aşa de bine ce dulciuri ne plac sau ce băuturi preferăm, cineva fără simţ artistic cunoaşte tendinţele modei, cineva care nu are urechi aude rugăciunile copiilor făcute cu credinţă, sub privirile iresponsabile ale părinţilor.

Cineva are ,,grijă’’ca de Crăciun tu să consumi băuturi răcoritoare cu moşul, ciocolată cu moşul, cozonac cu moşul, pulpe de pui cu moşul, să ai la masă şerveţele cu moşul, farfurii cu moşul, îmbrăcăminte cu moşul, jucării cu moşul, abțipilduri în geam cu moşul, pijamale şi papuci de casă cu moşul, pe melodii de colinde reclame la telefonie şi internet cu moşul.

Ăsta-i moşul,care are mare nevoie de economiile tale şi are în vedere să te stoarcă bine de ele. În spatele lui stă o întreagă industrie, bazată pe o strategie de marketing complexă, din care tu să nu poţi ieşi, sau să te poţi opune. Isus Hristos nu poate fi înlocuit cu moş Crăciun nici măcar pentru o zi. Dacă moş Crăciun vine o dată pe an, fără să ştie cum ne cheamă, Isus ne cunoaşte pe nume şi este cu noi în fiecare zi.

Dacă moşul poartă ochelari pentru că nu vede bine, Isus când noi nu aveam nici chip şi nici formă ne vedea şi cunoştea zilele vieţii noastre. Dacă moşul ne ţine în braţe o dată pe an când ne dă cadoul, Isus ne poartă pe braţele Sale întotdeauna. Dacă moşul duce în spate un sac fals cu jucării, Isus a dus în spate o cruce adevărată cu cel mai frumos cadou: mântuirea noastră. Dacă moşul se va stinge într-o zi, că e destul de bătrân, Isus ne va lua într-o zi cu El să trăim veşnicia Împărăţiei Sale.

Poate vă întrebaţi cum poate un personaj atât de îndrăgit să facă rău, când el aduce atâta bucurie pe chipul copiilor, generozitate în rândul adulţilor, ne motivează să fim mai buni şi mai cuminți,cum ar putea acest exponent al bunătăţii şi dărniciei să poarte în el măcar o umbră a fărădelegii? Da! Poate! Pentru că în spatele lui se ascunde armata întunericului, condusă chiar de ,,domnul întunericului’’.

În 2 Cor.11:14 Cuvântul lui Dumnezeu Scrie:,,Şi nu este de mirare, căci chiar Satana se preface într-un înger de lumină’’. Dacă nu îi este ruşine să se prefacă în înger de lumină, de ce credeţi că o dată pe an nu s-ar îmbrăca în haine roşii, să-şi pună barbă albă, să se plimbe cu trăsura pe stradă, când atâţia oameni îl invită în casele lor şi îl aşteaptă cu atâta bucurie. Şi dacă este vorba de Lucifer, să nu uităm că principala lui armă a fost hoţia. A vrut să fure din slava lui Dumnezeu încă de la început şi ori de câte ori i se dă ocazia, nu da înapoi să facă acest lucru şi astăzi.

Dacă pentru majoritatea hoţilor de pe faţa pământului există un tribunal care să îi condamne, pentru hoţul acesta care umblă liber printre noi nu este nimeni să îl condamne. Dimpotrivă, dacă încerci să te împotriveşti, poţi fi călcat în picioare de mulţimea care aleargă spre el. Şi totuşi există o autoritate competentă să îl condamne.

Aceasta poate fi mintea şi inima noastră. Armata pe care o are el la dispoziţie este numeroasă şi de aceea nu poţi lupta singur împotriva ei. Invit pe toţi creştinii să facă front comun în această dispută cu forţele întunericului şi împreună să declarăm război diavolului reprezentat pe pământ şi prin moş Crăciun. Poţi de astăzi să porneşti şi tu la acest război fără nici o teamă, pentru că Cel ce ne conduce se numeşte: Biruitorul.

Cer Domnului ajutor, ca să ne păstrăm mintea şi inima nealterate şi întregi, să-i slujească numai Lui, Amin.

Daniel Ciocan

Sursa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: