O provocare la a redescoperi frumusețea Scripturii


Îți place muzica și îți place să asculți predici pe internet. Întrebarea este cât de mult?

Te întreb, pt. că în viața unora consumul de muzică creștină și de predici pe internet a înlocuit consumul de Scriptură. Și este normal să se întâmple așa! Puterea și resursele noastre sufletești sunt limitate. De aceea te întreb: greșesc când afirm că pare mult mai atrăgător să asculți o predică cu Vladimir Pustan sau Francis Chan, decât să citești un capitol din cartea Levitic? Sau că te simți mult mai bine adormind pe fondul acordurilor Hillsong decât luptându-te să nu adormi citind Biblia? Sigur, unii vom spune: Noa! Amu’ care-i baiul? nici Pustan, Chan și Hillsong nu mai sunt buni acum? Ok, dacă te simți mai bine, înlocuiește numele Pustan cu Paul Negruț sau Marius Cruceru sau cu oricare alt nume care te atrage. Și vei ajunge la aceeași concluzie. De ce?

Personal, nu văd nimic greșit în aceste deprinderi. Problema apare atunci când mulți tineri își creionează viziunea despre Dumnezeu și valori DOAR din aceste surse. Iar în timp, citirea Scripturii devine mai mult o rutină sau chiar o povară, și mai puțin o „desfătare” – ca să folosesc cuvintele lui Asaf (Ps 119:24). Iar în deceniile viitoare, când idolii pocăiților vor fi plecat în veșnicie, copiii de azi/tinerii de mâine își vor sculpta noi statui. Și din nefericire, Scriptura nu va fi nici măcar una dintre ele. Înainte de a mă acuza de primitivism, întreabă-te de ce 35% dintre tinerii evanghelici din SUA nu cred în existența diavolului ca persoană, deși Scriptura abundă în astfel de referințe? De ce ei nu consideră o problemă ideea ca un cuplu de homosexuali să adopte copii? Poate pt. tine pare radical, dar nu pt. ei. De ce? Pentru simplul motiv că se hrănesc din ce în ce mai puțin cu Pâinea Vieții, și mult mai mult cu laptele pe care îl digeră alții pentru ei. Și astfel muzica, arta, cultura și trendurile creștine ne remodelează valorile.

Da, dar nu îmi înviorează muzica creștină sufletul, și nu mă apropie mai mult de Dumnezeu? Eu cred că da. Atenție însă la ce înseamnă pentru tine „înviorare.” Spun asta pentru că ori de câte Scriptura folosește verbul „a înviora”, nu îl asociază nici măcar o dată cu muzica. Și asta nu pentru că Dumnezeu nu se poate folosi de muzică, ci pentru că singura forță care poate „înviora” sufletul este Cel care a creat sufletul. Muzica naște trăiri și sentimente copleșitoare, dar mă îndoiesc că poate naște un suflet din nou. Muzica te poate înălța pe culmile cele mai sublime ale părtășiei cu Dumnezeu. Dar dacă ai ajuns la punctul în care muzica te poartă pe culmi mai sublime decât Cuvântul, mă tem că nu trăiești decât o experiență emoțională, nu neapărat spirituală.

De aceea oamenii consumă mai multă și mai multă muzică, fără să experimenteze mai multă și mai multă împlinire sufletească. Adormi liniștit pe fondul melodiei creștine și totuși a doua zi te scoli la fel de îngrijorat și de neîncrezător. De ce? Muzica poate fi o binecuvântare de la Dumnezeu, sau un drog care te satisface instant, dar care adâncește sentimentul de neîmplinire sufletească atunci când nu îți este la îndemână.

”Înviorează-mă după bunătatea Ta, ca să păzesc învățăturile,” nu neapărat, „cântările” Tale – spune psalmistul (119:88). Greșesc când afirm că mulți dintre noi putem recita mai ușor strofele unei cântări de la Tineret, și mai greu – mult mai greu – versete din Scriptură? Când, de fapt, ar trebui să nu uităm „niciodată poruncile Tale, căci prin ele mă înviorezi” (Ps 119:93). Ce trist: să tânjești după înviorare și să descoperi că ai devenit mai plictistit decât erai înainte!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: