Biblia – Prezentare generală


   Biblia nu este doar o singură carte, ci o întreagă bibliotecă de cărţi conţinând istorisiri, cântece, poezii, scrisori, istorie şi literatură. 
   Termenul de „Biblie” probabil îşi are originea în portul Byblos din Liban. Byblos era un port în care se transporta papirusul (o trestie de apă care creştea cândva din abundenţă în Egipt. Planta se secţiona şi fâşiile obţinute se presau şi se „ţeseau” laolaltă într-un anumit unghi, obţinându-se astfel un material pe care se putea scrie. Papirusul de scris se înfăşura în suluri de o lungime de până la 10 metri. Scriitorul folosea straturile orizontale ale papirusului pentru textul propriu zis şi marginile pentru definirea coloanelor textului). Papirusul a fost folosit pe scară largă ca material pe care s-a scris în lumea antică. 
   Biblia se concentrează asupra unei mici regiuni a lumii, şi anume asupra ţării Israel. Aici este locul de întâlnire a continentelor (Africa, Asia şi Europa) şi nu departe de Israel este leagănul în care a fost creat primul om, Adam, şi de unde a pornit primul om chemat de Dumnezeu, Avraam. Mare parte din Biblie a fost scrisă în Israel sau în împrejurimi şi mare parte din cele istorisite s-au întâmplat în Israel. Oraşul central al istorisirilor este Ierusalim, menţionat de peste 650 de ori în Biblie. 


   Biblia conţine două secţiuni: Vechiul Testament şi Noul Testament. Cele 39 de cărţi ale Vechiului Testament şi cele 27 de cărţi ale Noului Testament (un total de 66 de cărţi) au fost scrise de peste 40 de autori într-un timp care începe cu aprox. 1500 de ani înainte de Cristos şi care se încheie în secolul întâi după Cristos, deci peste 1600 de ani. Vechiul Testament a fost scris cu precădere în ebraică (cu excepţia unor părţi din Ezra şi Daniel scrise în aramaică), iar Noul Testament în greacă (limba cunoscută sub numele de koine, sau greaca comună, deosebită de greaca clasică). În timpul Mântuitorului, Vechiul Testament exista în forma canonului de astăzi şi era acceptat ca Scriptură
   Biblia este o carte remarcabilă. Noi nu încetăm să fim copleşiţi de uimire la vederea felului în care s-a produs compilarea cărţilor alcătuitoare. Dar mai presus de aceasta, Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu! Biblia nu este o carte scrisă doar de oameni, ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânaţi de Duhul Sfânt (2 Petru 1:21). Dumnezeu a inspirat pe oameni prin Duhul Sfânt, iar aceştia au scris lucrurile transmise de Dumnezeu. Astfel, autorul Bibliei este Dumnezeu! Există multe dovezi care să susţină aceasta: armonia Scripturilor, prorocia şi împlinirea prorociilor, şi felul în care a Biblia a supravieţuit de-a lungul veacurilor, în pofida duşmanilor şi atacurilor îndreptate împotriva ei. 
   Biblia conţine revelaţia despre Dumnezeu. Folosul ei este multilateral şi complet: Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună (2 Tim. 3:16-17). Biblia este standardul după care suntem judecaţi: Pe cine Mă nesocoteşte şi nu primeşte cuvintele Mele, are cine-l osândi: Cuvântul pe care l-am vestit Eu, acela îl va osândi în ziua de apoi (Ioan 12:48). Întreaga noastră viaţă, toată doctrina noastră, tot ce propovăduim noi, trebuie să îşi găsească temelia în şi pe Cuvântul lui Dumnezeu. 
   Cercetătorii care s-au aplecat asupra Bibliei au propus ca temă fundamentală a ei mai multe subiecte: unii au susţinut că legământul este tema fundamentală; alţii că Împărăţia lui Dumnezeu, sau altceva. Pentru a defini tema Bibliei trebuie mai întâi să determinăm care este scopul ei. Scopul Bibliei este de a prezenta planul de răscumpărare şi mântuire al omenirii. Tema Bibliei este prezentarea lui Isus Cristos ca Dumnezeu întrupat care a dus la îndeplinire scopul lui Dumnezeu. Isus Cristos este astfel cheia întregii Scripturi. 
   Beneficiile cercetării Bibliei sunt atât imense, cât şi veşnice. Propun ca cei ce vor să se aplece asupra ei, să aleagă a o face ţinând cont de sensul literal al cărţii. Contextul, sintaxa frazei, regulile gramaticale şi stilul literal sunt importante în orice cercetare care doreşte să înţeleagă ceea ce s-a scris. De asemenea să nu se uite că Biblia se interpretează pe sine; Biblia nu se contrazice şi un text nu se va afla în conflict cu un altul. Chiar dacă conţine istorie, filozofie sau ştiinţă, Biblia nu este o carte de istorie, filozofie sau ştiinţă. Este periculos să încerci să explici Biblia cu ajutorul acestor pârghii. Biblia, deşi conţine aşa cum am afirmat anterior ştiinţă, nu ne spune totul despre toate lucrurile. Biblia ne spune ceea ce a considerat Dumnezeu necesar să ştim în vederea mântuirii sufletelor noastre şi pentru a trăi pe pământ într-un mod plăcut Lui.

Publicat cu permisiune – Doru Pop

Biblia conţine: 
– 66 de cărţi
– 3.566.480 litere
– 773.693 cuvinte
– 31.102 versete
– 1189 capitole la 66 de cărţi

Psalmul 119 – cel mai lung
Psalmul 117 – cel mai scurt
Psalmul 118:8 – este mijlocul Bibliei
Capitolul centru al bibliei este Psalmul 118 (594 capitole înainte – 594 capitole după) 
Isaia 8:3 – cel mai lung nume din biblie
Isaia 37 şi 2Imp. 19 – capitole identice
Estera 8:9 – cel mai lung verset
Ioan 11:35 – cel mai scurt verset din biblie
Ezra 7:21 – cuprinde toate literele alfabetului fără litera j

eBiblia.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: